Sola pieczona z pomidorami

Sposób przygotowania

• Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i chili, odłożyć na 30 min do lodówki. • Bazylię, natkę, estragon oraz miętę umyć, osuszyć, posiekać, wymieszać. Połączyć ser i 2/3 ziół. • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 30 g masła klarowanego. Dołożyć pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 min. Resztę masła klarowanego stopić. • Połowę filetów ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać serem z ziołami, przykryć resztą ryby i pomidorami, oprószyć ziołami, polać masłem klarowanym. Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.