Spaghetti z cukinią i tuńczykiem

Sposób przygotowania

• Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Szpinak opłukać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. • Zioła opłukać, posiekać. Rozgrzać masło klarowane, wlać oliwę z tuńczyka, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać anchois oraz cukinię, smażyć 5 min. Dorzucić pomidory, zioła, kapary, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 15 min. Dołożyć rozdrobnionego tuńczyka i szpinak, smażyć 5 min. • Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Osączyć, zostawiając szklankę wody z gotowania. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Wlać tyle wody z gotowania, by sos był gładki. Nałożyć na talerze.