Szaszłyki z kurczaka i papryki

Sposób przygotowania

• Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę. Zioła umyć, gałązkę rozmarynu odłożyć, resztę posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. • Połączyć maślankę, zioła, czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól oraz pieprz. Mięso obtoczyć w marynacie, odłożyć na co najmniej 2 godz. do lodówki. • Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w sporą kostkę. Mięso osączyć z marynaty. Na szpadki nadziać na przemian mięso i paprykę. Grillować ok. 15 min z każdej strony lub piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Szaszłyki nałożyć na talerze, udekorować rozmarynem.