Mus z awokado i krewetek

Prosty i szybki w przygotowaniu, choć wymaga cierpliwości - kilka składników, kilka minut pracy i mus na bazie śmietanki Polskiej i serka Wypasionego gotowy. Potem tylko schłodzić... i można podawać gościom!

Składniki

  • 2 awokado
  • 2 szklanki gotowanych krewetek
  • 2 szalotki
  • 250 g serka Wypasionego śmietankowego
  • 200 ml śmietanki Polskiej 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 i 1/2 limonki
  • łyżka chrzanu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki bazylii
  • kilka plasterków ogórka
  • gałązka koperku

Sposób przygotowania

Śmietankę Polską ubijamy, łączymy z serkiem Wypasionym. Limonki parzymy we wrzątku, osuszamy. Z jednej ocieramy skórkę, z dwóch wyciskamy sok. Sok podgrzewamy, mieszamy z żelatyną.

Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, wydrążamy miąższ. Wrzucamy do malaksera, dodajemy połowę skórki oraz sok z 1/2 limonki, chrzan, miksujemy. Łączymy z połową serka ze śmietanką i połową żelatyny. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Szalotki i czosnek obieramy, kroimy na kawałki. Miksujemy z krewetkami oraz pozostałą skórką z limonki. Łączymy z resztą żelatyny i serka ze śmietanką, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Foremki wyściełamy folią spożywczą. Nakładamy mus z awokado, następnie mus z krewetek. Odstawiamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.

Bazylię i koperek myjemy. Mus wyjmujemy z foremek, zdjejmujemy folię, przekładamy na talerzyki. Dekorujemy bazylią, plasterkami ogórka oraz koperkiem.

Podpowiedzi

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
7+2 =