Pieczone bakłażany z purée z groszku

Bakłażany to warzywa łatwe w przygotowaniu. Spróbuj naszego przepisu na ich pieczoną wersję z soczyście zielonym purée z groszku.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1/2 kg groszku
  • 150 g masła klarowanego
  • 50 g śmietany Polskiej 12%
  • pęczek szczypiorku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • po 2 gałązki oregano, mięty i bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy. Szczypiorek i zioła myjemy i również siekamy.

Topimy 50 g masła klarowanego. Bakłażany posypujemy czosnkiem, oregano, solą oraz pieprzem, skrapiamy roztopionym masłem klarowanym. Układamy na blasze, pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (lub na grillu).

Rozgrzewamy kolejne 50 g masła klarowanego, szklimy na nim cebulę. Wsypujemy połowę szczypiorku, bazylię, miętę i groszek, mieszając, smażymy 2-3 min. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy, dusimy ok. 15 min.

Ugotowany groszek miksujemy lub rozgniatamy. Dodajemy resztę roztopionego masła klarowanegośmietanę Polską, doprawiamy solą oraz pieprzem, ponownie miksujemy.

Chili przecinamy, usuwamy pestki, siekamy. Upieczone bakłażany przenosimy na półmisek, nakładamy purée z groszku, posypujemy resztą szczypiorku i chili.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
4+6 =