Placki z warzywami

Sposób przygotowania

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Osączamy, studzimy, drobno kroimy.

Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki, trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Szczypiorek, koperek i natkę myjemy, 1-2 gałązki natki odkładamy, resztę siekamy.

Łączymy cukinie, brokuły, serek Wypasiony, bułkę tartą, czosnek, szczypiorek, koperek, natkę oraz żółtka. Doprawiamy paroma kroplami tabasco, solą i pieprzem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy masło klarowane, nakładamy ciasto, formując placki, smażymy z obu stron na rumiano. Nakładamy na talerz, dekorujemy natką.