Szparagi w cieście francuskim z serem Sokół

Można je serwować polane roztopionym masłem Polskim lub bardziej wymyślnie - szparagi sprawdzą się w wielu wydaniach. My proponujemy je w postaci smacznego i sycącego dania z serem Sokół, które można podać jako przekąskę lub na kolację.

Składniki

  • 150 g sera Sokół w plastrach
  • ciasto francuskie
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 150 g szynki w plasterkach
  • 2-3 łyżki musztardy
  • jajko
  • oliwa
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą.

Ciasto francuskie rozmrażamy, lekko rozwałkowujemy, tniemy na prostokąty. Na każdy nakładamy po plasterku szynki, smarujemy go musztardą, potem dodajemy plasterek sera Sokół i 2-3 szparagi.

Ciasto zawijamy, zlepiamy, układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Podpowiedzi

  • Zamiast ciasta francuskiego równie dobrze możemy wykorzystać ciasto kruche.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
1+9 =