Jarzynowa z bobem i groszkiem

Zupa jarzynowa z bobem i zielonym groszkiem to idealna propozycja zwłaszcza na wiosenne obiady. Bogactwo zielonych warzyw to miłe urozmaicenie codziennej diety.

Składniki

  • 100 g bobu
  • 100 g groszku
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 por
  • 100 g brokułów
  • po 3 gałązki tymianku i bazylii
  • 100 g białej fasoli z puszki
  • 200 g śmietany Polskiej 12%
  • 2 łyżki masła Polskiego
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Bób blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku, przekładamy do zimnej wody, osączamy, obieramy ze skórek.

Fasolkę opłukujemy, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki. Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki.

Tymianek i bazylię opłukujemy, odkładamy po gałązce, resztę siekamy. Por oczyszczamy, tniemy w talarki. Rozgrzewamy masło Polskie, wrzucamy por, smażymy 5 min.

Bób, fasolkę szparagową, brokuły i groszek zalewamy bulionem. Dokładamy por oraz posiekane zioła, gotujemy 20 min.

Śmietanę Polską rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka. Dodajemy fasolę z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 10 min.

Zupę nalewamy na talerze, posypujemy listkami bazylii, ozdobiamy tymiankiem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
9+6 =