Mlekovita

Rys historyczny


Początki firmy MLEKOVITA sięgają okresu przedwojennego.

1928 rok

– powstał Zakład w Wysokiem Mazowieckiem, który zatrudniał wówczas 30 osób i zajmował się wyłącznie produkcją serów i masła.

1947 rok

– utworzono Delegaturę Centrali Mleczarsko – Jajczarskiej,

1950 rok

– powołano Powiatowy Zakład Mleczarski, który wytwarzał, obok masła i serów, również śmietanę, twarogi i lody,

1957 rok

– utworzono Okręgową Spółdzielnię Mleczarską,

1962 rok

– oddano do użytku hale produkcyjne: serowni, masłowni, aparatowni, galanterii mleczarskiej i paczkowni,<br

1992 rok

– Prezes Zarządu Dariusz Sapiński nadał spółdzielni nazwę MLEKOVITA i opracował logo firmy,

1994 rok

– uruchomiono produkcję sera typu Feta,

1995 rok

– uruchomiono pierwszą linię do produkcji mleka UHT
w opakowaniach kartonowych,

1997 rok

– oddano do użytku obiekt produkcyjny wraz z linią do produkcji produktów UHT: śmietanki, mleka smakowego i mleka zagęszczonego,

1997 rok

– przejęto większościowy pakiet akcji w Spółce w Morągu,

1998 rok

– uzyskano certyfikat ISO 9001 oraz utworzono pierwszy Oddział Dystrybucyjny w Chrzanowie,

1999 rok

– uruchomiono linię do produkcji bezwodnego tłuszczu mlecznego (masła klarowanego),

2000 rok

– uruchomiono linię do produkcji twarożków smakowych i linię do produkcji serów konfekcjonowanych; przejęto większościowy pakiet akcji w Spółce w Bielsku Podlaskim,

2001 rok

– uruchomiono pierwszą linię do produkcji serów w plastrach,

2002 rok

– oddano do użytku Fabrykę Masła i Miksów Maślanych,

2003 rok

– w strukturę Grupy Mlekovita włączono Podhalańską Spółdzielnię Mleczarską w Zakopanem,

2005 rok

– uruchomiono pierwszą linię do produkcji mleka świeżego i mlecznych napojów fermentowanych,

2007 rok

– do Grupy Mlekovita przyłączono Spółdzielnie Mleczarskie w Lubawie i w Działdowie,

2008 rok

– uruchomiono najnowocześniejsze w kraju linie do produkcji: masła (w centrali firmy w Wysokiem Mazowieckiem), serków ziarnistych (w Zakładzie w Lubawie) i serów Mozzarella (w Zakładzie w Zakopanem), do Grupy Mlekovita dołączono SM „Kurpie” w Baranowie,

2009 rok

– uruchomiono nową Fabrykę Przetwórstwa Mleka, fabrykę do produkcji sera Mozzarella w Kaliningradzie,

2010 rok

– uruchomiono największą na świecie Fabrykę Konfekcjonowania Sera, nową linię rozlewni mleka, pakowaczkę do serów topionych w kubkach oraz linię do pakowania serów ziarnistych w dwudzielnych kubkach (Zakład w Lubawie),

2011 rok

– uruchomiono Fabrykę Produktów Fermentowanych oraz nowoczesną elektrociepłownię gazową wyposażoną w unikatowy system kondensacji spalin przyczyniający się do redukcji emisji CO2 do atmosfery; przyłączono do Grupy Mlekovita Obrzańską Spółdzielnię Mleczarską w Kościanie (wraz z oddziałem w Pyrzycach) i Spółdzielnię Mleczarską w Suszu

2012 rok

– w struktury Grupy włączono Spółdzielnię Mleczarską w Białej Podlaskiej i Trzebownisku k. Rzeszowa

2013 rok

– jubileusz 85-lecia MLEKOVITY; uruchomiono pierwszą na rynku mleczarskim hurtownię Cash&Carry; otwarto nowe obiekty inwestycyjne: nowoczesną proszkownię, linię napełniającą do produkcji mleka i produktów w procesie UHT wraz z systemem opakowaniowym oraz zmodernizowaną i rozbudowaną jedyną w branży oczyszczalnię ścieków produkującą w procesie fermentacji biogaz służący jako paliwo do produkcji energii

2014 rok

– włączenie w struktury Grupy MLEKOVITA Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sanoku; oddanie do użytku Centrum Badań i Rozwoju, którego uroczystego otwarcia dokonała Prezes Rady Ministrów Ewa Kopacz

2015 rok

– powiększenie struktur Grupy MLEKOVITA o Tomaszowską Spółdzielnię Mleczarską w Tomaszowie Lubelskim oraz fabrykę serów pleśniowych w Baranowie

2016 rok

– włączenie w struktury Grupy MLEKOVITA Zakładu Mleczarskiego Lacpol w Łaszczowie; otwarcie hurtowni Cash & Carry w Wysokiem Mazowieckiem, Kościanie i Białej Podlaskiej

2015-01-01