Pierwsze miejsce IV Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych

  • Nagrody

Trwa wczytywanie galerii

Nowość z MLEKOVITY – maślanka pieczone jabłko – została nagrodzona medalem za zajęcie 1. miejsca podczas IV Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych. Decyzją Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy została powołana Komisja Superarbitrów w składzie: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Andrzej Lenart, mgr inż. Marek Murawski, prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Arnold Reps, prof. dr hab. Stefan Ziajka, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba i przewodniczący prof. dr hab. Bogusław Staniewski, a także cztery Zespoły Arbitrów. Zgłoszone do konkursu produkty pod kątem oceny sensorycznej, oceny znakowania, estetyki i funkcjonalności oraz ewentualnych dodatkowych informacji na opakowaniu analizowały Zespoły Arbitrów. Wyłonienia finalistów i przyznania medali z popiersiem dr. hab. Wojciecha Tuszyńskiego za zajęcie 1. miejsca dokonała Komisja Superarbitrów na podstawie kart oceny produktów przedłożonych przez zespoły arbitrów, dołączonej do produktów dokumentacji i oceny własnej. Nagrody przyznano w 9 kategoriach – w grupie „Inne smakowe mleka fermentowane (z podziałem na podgrupy)” 1. miejsce zajęła Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA ze swoją tegoroczną nowością: maślanką pieczone jabłko 400 g. Maślanka pieczone jabłko w porcji 400 g oferowana w wygodnej butelce to odpowiedź na rosnące znaczenie spożywania posiłków poza domem, w biegu, a więc modę na produkty w formacie „on the go”. Doskonale uzupełnia asortyment napojów fermentowanych, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim, w którym konsumenci poszukują zdrowego orzeźwienia. Poza smakiem pieczone jabłko dostępne są jeszcze trzy inne: naturalny, truskawkowy i straciatella.