Sernik z kajmakiem i migdałami

Sposób przygotowania

Ciastka dokładnie kruszymy (np. przy pomocy blendera). Masło Polskie roztapiamy, dodajemy do pokruszonych ciastek. Mieszamy na jednolitą masę, którą po przygotowaniu wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Przygotowujemy masę twarogową. Masło Polskie roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg sernikowy Na Polski Stół, dodajemy jajka, cukier puder, śmietankę Polską, budyń śmietankowy i przestudzone masło. Całość krótko miksujemy na jednolitą masę (tylko do połączenia składników).

Gotową masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. i pieczemy ok. 70-80 minut. Upieczony sernik lekko studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeszcze ciepły sernik dekorujemy, rozprowadzając na powierzchni Kajmak Kuchmistrza (możemy go wcześniej nieco podgrzać, np. w kąpieli wodnej).

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch sernika.