Sernik z kajmakiem i migdałami

Sposób przygotowania

Ciastka dokładnie kruszymy (np. przy pomocy blendera). Masło Polskie roztapiamy, dodajemy do pokruszonych ciastek. Mieszamy na jednolitą masę, którą po przygotowaniu wykładamy na spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Przygotowujemy masę twarogową. Masło Polskie roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg sernikowy Na Polski Stół, dodajemy jajka, cukier puder, śmietankę Polską, budyń śmietankowy i przestudzone masło. Całość krótko miksujemy na jednolitą masę (tylko do połączenia składników).

Gotową masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. i pieczemy ok. 70-80 minut. Upieczony sernik lekko studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeszcze ciepły sernik dekorujemy, rozprowadzając na powierzchni Kajmak Kuchmistrza (możemy go wcześniej nieco podgrzać, np. w kąpieli wodnej).

Dekorujemy migdałami, płatkami migdałowymi i/lub innymi bakaliami.