Curry z krewetkami

Gęste, sycące, bogate w egzotyczne składniki - curry z krewetkami to wbrew pozorom dość szybkie w przygotowaniu danie. Sprawdź, jak indyjskie smaki połączyć z Polską śmietaną i masłem klarowanym.

Składniki

  • 12 surowych (szarych) oczyszczonych krewetek
  • 100 g małży
  • 200 g filetów z dorsza
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • 4-centymetrowy kawałek imbiru
  • 200 g śmietany Polskiej 12%
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • łodyga trawy cytrynowej
  • łyżka żółtej pasty curry
  • łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • kurkuma
  • cukier

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obieramy, chili opłukujemy, siekamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Trawę cytrynową rozgniatamy. Filety z ryby kroimy na kawałki. Małże szorujemy.

Rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy do zeszklenia cebulę. Dokładamy pastę z tamaryndowca, pastę curry, łyżeczkę kurkumy, czosnek, chili oraz imbir, smażymy 1-2 min. Dodajemy śmietanę Polską, sos rybny i bulion, gotować 5 min.

Do curry dodajemy rybę, gotujemy 5 min. Dokładamy małże, gotujemy ok. 5 min, aż muszle się otworzą. Wrzucamy krewetki, gotujemy kolejne 3-4 min. Curry nalewamy do miseczek i podajemy.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
7+4 =