Jeśli szukasz pomysłu na obiad z piersią kurczaka, to nie możesz trafić lepiej... niż na nasz przepis. Ten kurczak podany z dipem na bazie Favity i jogurtu typu greckiego to wyjątkowo prosty, a do tego pyszny przepis.
Czosnek obieramy, siekamy. Chili opłukujemy, tniemy w talarki. Kolendrę myjemy, 2 gałązki odkładamy, resztę siekamy. Cytrynę parzymy, osuszamy, ścieramy skórkę.
Ser Favita rozcieramy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego typu greckiego, dodajemy 1/4 posiekanej kolendry, mieszamy. Resztę jogurtu łączymy z chili oraz pozostałą kolendrą. Doprawiamy sokiem z połówki cytryny, solą i pieprzem, mieszamy, odstawiamy do lodówki.
Piersi kurczaka myjemy, oszuszamy. Każdą nacinamy, tworząc kieszonkę, napełniamy serem Favita. Oprószamy kminem rzymskim, mielonym chili, solą, pieprzem, skórką z cytryny i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy stopionym masłem klarowanym. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Kurczaka wykładamy na talerze, podajemy z dipem jogurtowym ozdabionym kolendrą.