Sandacz z sosem jogurtowym i boczniakami na maśle klarowanym

Zastanawiasz się, jak podać sandacza? Sprawdź nasz przepis na tę pyszną rybę w towarzystwie boczniaków w maślanej emulsji.

Składniki

na 2 porcje:

  • 300 g filetu z sandacza
  • 150 g jogurtu Polskiego naturalnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść groszku cukrowego
  • 300 g boczniaków
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki masła Polskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 mała papryka chilli

Sposób przygotowania

Filet z sandacza kroimy na równe porcje, przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. Następnie parujemy sandacza przez około 8 minut, aby mięso było ścięte i jędrne.

Jogurt Polski mieszamy z sokiem z cytryny, drobno pokrojonym w kostkę selerem naciowym, posiekaną papryką chilli, natką pietruszki, solą oraz pieprzem.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy pokrojone w paski boczniaki i posiekane ząbki czosnku. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy pokrojony groszek cukrowy, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodajemy na patelnię 2 łyżki masła Polskiego i czekamy, aż się rozpuści.

Sandacza podajemy z kaszą i boczniakami w emulsji maślanej oraz z sosem jogurtowym.  

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
5+6 =