Schab duszony z pieczarkami

Co zrobić, by nie znudził się tradycyjny kotlet schabowy? Wykorzystać schab do przygotowania duszonego dania z pieczarkami i Polską śmietaną.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 kg pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • po 1/2 pęczka koperku i natki
  • 200 g śmietany Polskiej 12%
  • 4-5 łyżek masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na pół. Tymianek, koperek i natkę opłukujemy, siekamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem, obsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodajemy pieczarki oraz tymianek, smażymy mniej więcej 10 minut.

Mięso dokładamy do pieczarek, podlewamy niewielką ilością wody, dusimy 30 minut.

Do mięsa z grzybami dodajemy śmietanę Polską, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Schab nakładamy na talerze, posypujemy koperkiem, ozdabiamy natką. Serwujemy z kaszą gryczaną.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+7 =