Co zrobić, by nie znudził się tradycyjny kotlet schabowy? Wykorzystać schab do przygotowania duszonego dania z pieczarkami i Polską śmietaną.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na pół. Tymianek, koperek i natkę opłukujemy, siekamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem, obsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodajemy pieczarki oraz tymianek, smażymy mniej więcej 10 minut.
Mięso dokładamy do pieczarek, podlewamy niewielką ilością wody, dusimy 30 minut.
Do mięsa z grzybami dodajemy śmietanę Polską, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Schab nakładamy na talerze, posypujemy koperkiem, ozdabiamy natką. Serwujemy z kaszą gryczaną.