Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa to klasyka, której smak z pewnością zna każdy Polak. A przepis? Sprawdźcie nasz na tę zupę na bazie świeżych pomidorów, z makaronem i gęstą Polską śmietaną.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 300 g makaronu
  • marchewka
  • pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 gałązki oregano i natki
  • 3 gałązki bazylii
  • 200 g śmietany Polskiej 12%
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła klarowanego 12%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę obieramy, opłukujemy, kroimy w plasterki. Seler naciowy myjemy, kroimy w talarki.

Czosnek obieramy, siekamy. Pomidory sparzamy, hartujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Oregano, natkę oraz bazylię opłukujemy, siekamy, mieszamy.

Rozgrzewamy masło klarowane, szklimy czosnek. Dodajemy seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i połowę ziół, smażymy 5 min. Wrzucamy pomidory, smażymy 5 min. Warzywa zalewmy bulionem, gotujemy mniej więcej 20 min.

Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy łyżką cukru, solą i pieprzem, gotujemy 5 min. Śmietanę Polską rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka, gotujemy 5 min.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, osączamy. Nakłądamy na talerze, wlewamy zupę, posypujemy resztą ziół.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+10 =