Zielony omlet proteinowy

Zwykły omlet (czy naleśnik) też może zyskać wysokobiałkową odsłonę. Wystarczy przy jego przygotowaniu sięgnąć po produkty z linii Super Body Active. Dzięki dodatkowi szpinaku nabierze też pięknego zielonego koloru. 

Składniki

Omlet:

  • 30 g koncentratu białek serwatkowych Super Body Active WPC 80 naturalnego
  • 140 g skyru Super Body Active naturalnego
  • 4 białka jaj
  • 2 łyżki mleka wysokobiałkowego Super Body Active
  • 40 g mąki
  • 60 g liści świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka soli
  • masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • 140 g skyru Super Body Active naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ulubione zioła, natka pietruszki, szczypiorek
  • pieprz, sól do smaku
  • pomidorki koktajlowe
  • opcjonalnie: drobno pokrojony (na wiórki) ser wysokobiałkowy Super Body Active w plastrach

Sposób przygotowania

Świeży szpinak blendujemy, mrożony - rozmrażamy.

Miksujemy skyr SBA, białka i mleko wysokobiałkowe SBA z mąką, SBA WPC 80, szpinakiem i solą, aż całość nabierze konsystencji ciasta naleśnikowego.

Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością masła klarowanego, wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je na patelni. Smażymy, aż lekko się przyrumieni, a następnie delikatnie obracamy i smażymy z drugiej strony. W identyczny sposób smażymy pozostałe porcje ciasta.

Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy, łączymy ze skyrem SBA. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Omlety podajemy z sosem jogurtowym, pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Możemy posypać posiekanym w wiórki serem wysokobiałkowym SBA.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+4 =