Cynamonowy sernik świąteczny

Sposób przygotowania

Wymieszać suche składniki na spód (migdały, cukier puder, makę, cynamon), następnie dodać do nich białko i zagniatać do uformowania klejącego ciasta (można też zmiksować mikserem). Owinać folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii na grubość ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto dowolnie pokroić (na ciastka, np. na kwadraty) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 15 minut lub do lekko brązowego koloru i wysuszenia ciastek (w razie potrzeby odwrócić je na drugą stronę i jeszcze chwilę podsuszyć).

Wyjać z piekarnika, wystudzić i rozkruszyć lub zmiksować w blenderze na piasek. Dodać roztopione masło Polskie, wymieszać i wyłożyć na spód formy lub tortownicy (o średnicy ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i chłodzić do momentu przygotowania sernika.

Wszystkie składniki na masę twarogową (powinny być w temperaturze pokojowej) krótko zmiksować - tylko do ich połączenia. Wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150ºC przez około 60-70 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, nastepnie schłodzić w lodówce przez ok. 12 godzin.

Po wyjęciu z formy schłodzony sernik udekorować cynamonem.