Sernik cynamonowy

Sposób przygotowania

Mieszamy suche składniki na spód (migdały, cukier puder, makę, cynamon), następnie dodajemy do nich białko i zagniatamy do uformowania klejącego ciasta (możemy też zmiksować mikserem). Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii na grubość ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto dowolnie kroimy (na ciastka, np. na kwadraty) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 15 minut lub do lekko brązowego koloru i wysuszenia ciastek (w razie potrzeby odwracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę podsuszamy).

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kruszymy (lub miksujemy w blenderze) na piasek. Dodajemy roztopione masło Polskie, mieszamy i wykładamy na spód formy lub tortownicy (o średnicy ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i chłodzimy do momentu przygotowania sernika.

Wszystkie składniki na masę twarogową (powinny być w temperaturze pokojowej) krótko miksujemy - tylko do ich połączenia. Wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy. Pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 150ºC przez około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez ok. 12 godzin.

Po wyjęciu z formy schłodzony sernik dekorujemy cynamonem.