Mus czekoladowy z sosem truskawkowo-jogurtowym

Sposób przygotowania

Śmietankę i mleko Wypasione podgrzewamy w rondelku z cukrem i rozmarynem na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru i pochłonięcia aromatu rozmarynu. Gdy płyn zawrze na ściankach rondelka, wyciągamy rozmaryn i zalewamy pokruszone tabliczki czekolady. Dokładnie mieszamy szpatułką, aż czekolada się rozpuści, a mus stanie się gładki i błyszczący. Przelewamy mus do ładnych szklanek, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby mus stężał.

Miksujemy jogurt Polski z truskawkami, dodajemy czerwony pieprz oraz miód do smaku.

Kruche ciasteczka kruszymy w dłoniach na nieregularne kształty.

Do musu w szklankach dodajemy sos truskawkowo-jogurtowy, całość obsypujemy kruszonymi ciasteczkami. Deser dekorujemy listkami mięty.