Sernik z bitą śmietanką Polską i sosem karmelowym

Sposób przygotowania

Masło Polskie ucieramy na puszystą masę, dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy twaróg sernikowy premium, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy śmietankę Polską i mąkę ziemniaczaną. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i łączymy delikatnie z wcześniej przygotowaną masą.

Spód tortownicy o średnicy około 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy mielonymi orzechami. Masę delikatnie przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika, nagrzanego wcześniej do 170°C. Pieczemy około 1 godziny. Sernika nie wyjmujemy od razu - studzimy powoli w zamkniętym piekarniku, co zapobiegnie jego opadnięciu. 

Przygotowujemy sos: cukier rozpuszczamy w garnku, do uzyskania słomkowego koloru, następnie dodajemy śmietankę Polską i gotujemy powoli, aby odparować wodę. Gdy sos zredukuje się o połowę, doprawiamy solą, zdejmujemy z ognia i studzimy.

Schłodzoną wcześniej śmietankę Polską ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Bitą śmietankę wykłądamy na upieczony i ostudzony sernik. Czekoladę ścieramy na wierzch ciasta za pomocą noża. Migdały prażymy do uzyskania lekko brązowego koloru. Przestudzonymi migdałami obsypujemy wierzch sernika. 

Pokrojony sernik podajemy z sosem karmelowym.