Ziemniaki zapiekane z serowym farszem

Proste i efektowne, a do tego pyszne, chrupiące i mocno serowe - pieczone ziemniaki faszerowane serami Mozzarella & Cheddar oraz la Polle Polish Bleu i podane z aromatycznym jogurtowym sosem czosnkowym sprawdzą się i na przystawkę, i jako dodatek do dań z grilla.

Składniki

5 większych ziemniaków

150 g sera Mozzarella & Cheddar wiórki

100 g sera pleśniowego la Polle Polish Bleu

100 g gęstej Polskiej śmietany 18%

4 plastry boczku

1 pęczek szczypiorku

3-4 łyżki roztopionego masła klarowanego

sól i pieprz do smaku

Sos jogurtowy:

200 g jogurtu naturalnego typu greckiego

2 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, studzimy. Ścinamy wierzchy i wydrążamy miąższ, pozostawiając boki o grubości ok. 1 cm.

Miąższ przekładamy do naczynia, łączymy ze śmietaną Polską oraz drobno pokrojonym serem la Polle Polish Bleu i połową wiórków sera Mozzarella & Cheddar. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wydrążone ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy je roztopionym masłem klarowanym. Do ziemniaków nakładamy farsz, posypujemy resztą sera Mozzarella & Cheddar (lub jego połową - część serowych wiórków możemy odłożyć do dekoracji), wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Szczypiorek siekamy, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.

Jogurt naturalny typu greckiego, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy, doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki podajemy na ciepło z sosem jogurtowym, posypane podsmażonym boczkiem i posypane szczypiorkiem oraz - jeśli pozostawiliśmy - wiórkami sera Gouda.

Podpowiedzi

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+6 =