Karp zapiekany w sosie śmietankowym z suszonymi grzybami

Sposób przygotowania

Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do miękkości - potrwa to około 20-30 minut (w razie potrzeby dolewamy wody podczas gotowania). Odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.

Dzwonka karpia lekko solimy i pieprzymy, panierujemy w mące, następnie strząsamy jej nadmiar. Rybę smażymy partiami na silnie rozgrzanym maśle klarowanym, aż będzie miała piękny, złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym. Układamy w nim kawałki karpia. Zapiekamy przez 10 minut.

Koperek drobno siekamy, dodajemy do śmietanki Wypasionej. Dodajemy do niej także posiekane grzyby. Doprawiamy solą i mieszamy. Śmietanką zalewamy podpieczoną rybę. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut - aż końce grzybów zaczną się lekko przypalać.

Gotowe danie dekorujemy gałązkami koperku.

 

Przepis przygotował dla Was:

Grzegorz z