Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Sposób przygotowania

• Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Osączyć, ostudzić, pokroić w plasterki. • Szpinak i natkę opłukać, natkę posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Twaróg oraz ser Favita pokruszyć. • Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, zeszklić cebulę i czosnek. Partiami wkładać szpinak, smażyć, aż zwiędnie, przełożyć do miski. Dodać twaróg, ser Favita, 3/4 natki, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną z jajkami. • Naczynie do zapiekania posmarować 2 łyżkami masła klarowanego. Ułożyć warstwami ziemniaki i szpinak. Zakończyć na ziemniakach, posypać wiórkami sera. Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Przed podaniem zapiekankę posypać resztą natki.