Dorsz w wiórkach kokosowych

Masło klarowane to produkt idealny do smażenia, w tym ryb, którym nadaje pysznego maślanego smaku i chrupkości. Wykorzystasz je nie tylko do przygotowania tradcyjnego wigilijnego karpia - sprawdź też nasz przepis na dorsza w wiórkach kokosowych.

Składniki

  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • 2 cytryny
  • mąka
  • 2 jajka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g masła klarowanego
  • 2 gałązki natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Cytryny sparzamy, osouszamy, z jednej ocieramy skórkę i wyciskamy sok, drugą kroimy na cząstki.

Filety oprószamy solą, pieprzem, otartą skórką oraz skrapiamy sokiem z cytryny, odkładamy na 30 min do lodówki.

Natkę opłukujemy. Mieszamy wiórki kokosowe z bułką tartą. Rybę panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i wiórkach kokosowych z bułką tartą.

Rozgrzewamy masło klarowane, partiami wkładamy filety, smażymy z obu stron na rumiano. Nakładamy na talerze, ozdabiamy natką oraz cząstkami cytryny.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
9+5 =