Naleśniki z twarogiem - pysznie nadziane na 3 sposoby

Kto nie lubi naleśników? Na słodko, na słono - z naszym przepisem przygotujesz 3 różne warianty tego smakołyku: z truskawkami, waniliowe z rodzynkami i wytrawne szpinakowe.

Składniki

Naleśniki:

  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka Wypasionego 3,2%
  • 2/3 szklanki wody
  • 70 g masła klarowanego
  • szczypta soli

Nadzienie waniliowe:

  • 300 g twarogu Polskiego półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki rodzynek

Nadzienie szpinakowe:

  • 300 g twarogu Polskiego półtłustego
  • 300 g świeżego szpinaku
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła Polskiego
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • spora szczypta świeżo zmielonego zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym)
  • sól

Nadzienie truskawkowe:

  • 300 g twarogu Polskiego półtłustego
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki śmietany Polskiej 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • skórka otarta z połowy cytryny

Do podsmażenia gotowych naleśników:

  • 4 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

Ciasto na naleśniki: Masło klarowane rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy do niej jajka oraz mleko Wypasione, miksujemy. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo tyle wody, aż ciasto uzyska gładką konsystencję rzadkiej śmietany.

Do masy dodajemy rozpuszczone masło klarowane. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilkanaście minut.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Smażymy około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na żółty kolor. Przekładamy na talerz i przykrywamy ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników.

Nadzienie waniliowe: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. Twaróg Polski i pozostałe składniki nadzienia przekładamy do miski, miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy.

Nadzienie truskawkowe: Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki, kroimy na małe kawałki. W misce łączymy twaróg Polski ze śmietaną Polską, cukrem pudrem, cukrem z wanilią i skórką cytrynową. Dodajemy truskawki, mieszamy.

Nadzienie szpinakowe: Obraną cebulę drobno siekamy. Ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło Polskie, dodajemy cebulę, solimy i smażymy na średnim ogniu 2 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek, mieszamy, smażymy przez minutę. Porcjami dodajemy szpinak i mieszamy, aż świeże liście zmniejszą swoją objętość. Zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy twaróg Polski, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy.

Przygotowanie naleśników: Na każdy naleśnik nakładamy porcję nadzienia i zwijamy w rulon. Zwinięte naleśniki smażymy na małej ilości masła klarowanego do ładnego zrumienienia.

 

Przepis przygotował dla Was:

Grzegorz z 

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
10+2 =