Schab duszony z pieczarkami

Sposób przygotowania

• Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Tymianek, koperek i natkę opłukać, posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą oraz pieprzem, obsmażyć na 2 łyżkach masła klarowanego. • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodać pieczarki oraz tymianek, smażyć mniej więcej 10 min. • Mięso dołożyć do pieczarek, podlać niewielką ilością wody, dusić 30 min. • Do mięsa z grzybami dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić 15 min, aż mięso będzie miękkie. • Schab nałożyć na talerze, posypać koperkiem, ozdobić natką. Serwować z kaszą gryczaną.